top of page

Gent del barri

2011

Projecte expositiu

Centre de Cultura Contemporània de Pardinyes, Lleida

El mes de gener de 1962 es creà l’organització de Veïns de pardinyes, ja han passat 50 anys, i amb aquesta perspectiva temporal ens trobem amb un barri que ha evolucionat des d’un espai dominat per les hortes i les vies de tren a un espai urbà de convivència, on els seus veïns i veïnes hi participen de manera molt activa.

 

Aquests anys han fet de Pardinyes el barri amb el teixit associatiu més compexe i viu de Lleida, amb un model autogestionat. El barri darrere l’estació té ara una entitat i identitat pròpies que el fan un espai viu i en constant evolució.

 

Aquesta exposició és un recorregut per la seva història, la seva evolució social i urbanística, i un reflex dels seus habitants que a través de diferents propostes formen part de la mostra.

Mòduls temàtics:

 

La història: presentada mitjançant un timeline on destaquen els fets i les fites del barri, gràcies a la col·laboració de l’historiador Francesc Castillo.

 

Voyeur involuntari: recull de fotografies extretes de l’aplicació Google Street View. Un matí qualsevol d’estiu d’un any indeterminat, el barri de Pardinyes queda retratat, els seus habitants i els seus quefers diaris. Un observador silenciós que ho retrata tot al seu pas, volcant totes aquest imatges a la xarxa.

 

Visions del barri: amb la col·laboració d’Ermengol, Eduardo Riol i Elena Vila. Casdascun en les seves disciplines oferiran la seva visió del barri i de la seva gent. Ermengol com habitant del mateix a través del seu art. Eduardo com a visitant i a través dels seus coneixements de sociología i Elena il·lustrant els coneixements sociològics d’Eduardo.

 

A la recerca de la identitat: aquest mòdul presenta tots aquells elements que composen la identitat de una comunitat, a través de les seves manifestacions culturals o esportives, que creen uns signes comuns que donen uns trets identificables . Una identitat col·lectiva creada durant els últims 50 anys. Amb la col·laboració de diferents entitats del barri s’ha creat un gran collage d’elements que ajudar al públic a cercar la identitat de Pardinyes.

 

Pardinyes souvenir: l’organització convoca el primer concurs de souvenirs del barri de Pardinyes. Un jurat sel·leccionarà una peça guanyadora. Tots els souvenirs presentats formen part de l’exposició.

 

El barri en una frase: és una segona proposta participativa a través de la web de l’exposició i les xarxes socials. Es proposa que el públic pogui definir el barri en una frase. L’organització ha fet la sel·lecció de les millors frases per tal de realitzar cartells i distribuïrlos pel barri, així com també formaran part de l’exposició.

 

Abans i ara: es proposa un joc per al públic de l’exposició, ja que trobaran 15 fotografies antigues del barri i s’hauran de relacionar amb fotografies actuals dels mateixos carrers, evidenciant així l’evolució urbanística del barri.

Espai de consulta: l’exposició finalitza amb un petit centre de documentació on es podrá consultar bibliografia relacionada amb el barri, així com el recull de totes les revistes editades per l’Orvepard des dels anys vuitanta.

 

Gent del barri és un producció del Centre de Cultura Contemporània de Pardinyes i l’Orvepard, amb la col·laboració de l’Associació de Comerciants de Pardinyes i Brico king.

 

Idea i realització: Gerard Calderón

 

Col·laboren: Francesc Castillo, Joan Torné, Ermengol, Pascale Sánchez, Eduardo Riol, Elena Vila i les entitats del barri.

bottom of page